• Projekt Novomeský – interná súťaž v interpretácii Novomeského básní

          • ​​​​​​Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            24. novembra 2023 PK SJL úspešne realizovala projekt analýzy a interpretácie dvoch básní Ladislava Novomeského: Kráľovič dánsky a Obyčajné verše. Do projektu sa zapojilo 50 študentov III.A, III.B, septimy, III.C a IV.B pod vedením vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry. Podmienkou účasti bolo pri obidvoch básňach určiť formu: veršový systém, rým, výrazové prostriedky a žáner. Interpretovať báseň vyjadrením významu každej strofy, sformulovať tému a ideu, navyše pochopiť dobový a literárny kontext. Správne pochopiť podstatu Novomeského komunikácie s čitateľom bolo pre mnohých náročné pre prelínanie existenciálneho, sociálneho vyjadrenia s postojom k udalostiam v 30. rokoch, ale aj pre prestupovanie sylabotonického verša s voľným. Najlepšie práce sme si prečítali v III.A:

            1. miesto: Hana Hrúzová – III.A

            2. miesto: Nina Okasová – III.A

            3. miesto: Aneta Bíliková – III.A

            Ďakujeme všetkým za účasť a múdre reflexie, víťazkám gratulujeme a tešíme sa na pokračovanie projektu o rok!

          • Výmenný pobyt v Belgicku

          • Autor: Simona Parízková, III.C

            Ako skupina žiakov z 2. a 3. ročníka sme pred dvoma týždňami skúsili život v Belgicku v rámci výmenného pobytu. Odchádzali sme už zavčas ráno (alebo skôr v noci) 12. novembra a tých niekoľko dní na západe Európy sme mali nabitých programom.

            Navštívili sme viacero miest s úžasnou atmosférou – Brusel, Antverpy, Diest a Mol, kde sa nachádza škola našich belgických študentov. V nej sme robili rôzne skupinové aktivity, či už vzdelávacie alebo športové, a zúčastnili sme sa aj vyučovania. Spoznávali sme ich mesto, belgickú kultúru, jazdili na bicykloch, zmokli sme, ochutnali wafle a iné tradičné jedlá, opäť sme zmokli, a popritom všetkom sme si precvičovali našu angličtinu a spoznávali sme nových ľudí, najmä naše "dočasné rodiny". Sme radi, že nás srdečne privítali vo svojich domácnostiach a pomohli nám cítiť sa takmer ako doma.

            I napriek pomerne nepriaznivému počasiu, ktoré k Belgicku už tak nejako patrí a má svoje čaro, sme si pobyt užili a lúčili sme sa s veľa skúsenosťami a zážitkami, na ktoré budeme ešte dlho radi spomínať. Už teraz sa tešíme, keď budeme našich Belgičanov môcť v marci privítať u nás.

          • Readycon - prednášky pre maturantov

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.       foto: Katarína Poláková, septima​​​​​​​

            21. novebra 2023 sa na našej škole mohli žiaci končiacich ročníkov dozvedieť niečo o svojich budúcich pracovných odboroch. V rámci online vysielania spoločnosti Readycon (www.readycon.live) mohli študenti priamo v triede získať nové a zaujímavé informácie o kľúčových trendoch a firmách vo vybraných odboroch. Mnohí už majú vysokú školu vybranú, ale iste im aj tento projekt môže pomôcť urobiť kariérne rozhodnutie, nasmerovať ich a ponúknuť im reálne skúsenosti odborníkov z praxe. Naša škola si vybrala tento rok oblasti: stavebníctvo, strojárstvo, IT, médiá a marketing, obchod a služby, zdravotníctvo a financie. 

             

             

          • Študenti a učitelia darovali krv

          • Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Dňa 21.11. sa skupinka 6 študentov a 2 učiteľov rozhodla darovať krv v miestnej pobočke Slovenského Červeného kríža, s ktorou spolupracujeme už viac ako 15 rokov. Tejto akcie sa zúčastnili nielen skúsení darcovia ale aj prvodarcovia, ktorých aktívne vyhľadávame medzi našimi študentami. V tejto činnosti budeme pokračovať aj v budúcnosti a tešíme sa na ďalších darcov počas Valentínskej kvapky krvi.

            Naši darcovia: Dominik Tokoš, Linda Palicová, Eliška Pavlovičová, Petra Simonová, Matej Škrabák, Richard Jačanin a pp. Horňáčková a Ravas.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            15. novembra 2023 sa na našom gymnáziu uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C. Z celkového počtu 19 súťažiacich bolo 15 úspešných riešiteľov, ktorí získali 40 a viac bodov z možného počtu 55. Zadanie pozostávalo z dvoch častí – písomnej a ústnej. Písomná časť bola tvorená didaktickým testom s rozličnými typmi úloh s rôznou kognitívnou náročnosťou, zameranými na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých jazykových rovín a teórie literatúry. V písomnej časti žiaci mali vytvoriť  vlastný text, resp. transformáciu textu, v ktorej mali preukázať schopnosť písať žánrovo a štýlovo diferencovane, s čo najväčšou možnou mierou originality. Ústna časť pozostávala zo samostatnej prípravy a prednesenia rečníckeho prejavu na zadanú tému s využitím prostriedkov verbálnej i neverbálnej komunikácie.

            Našu školu reprezentovala žiačka kvarty Alexandra Hamerlíková a podarilo sa jej obsadiť prvé miesto. Získala 51 bodov z celkového počtu 55 bodov. Gratulujeme Saške a držíme jej palce v krajskom kole olympiády. 

          • Veľtrh vysokých škôl GAUDEAMUS

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková, Mgr. Katarína Václavková

            15.novembra sa naši budúci maturanti vybrali na Veľtrh vysokých škôl GAUDEAMUS. Tento rok zmenili miesto veľtrhu a ponuku vysokých škôl si prezreli v Nitre.

            Záujem študentov sa snažili zaujať  nie len vysoké školy zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

            A hoci mnohí už majú jasno, kam po maturite budú smerovať ich kroky, pre iných bol Gaudeamus inšpiráciou. Uvidíme.

          • Exkurzia - Technické múzeum Viedeň

          • Autor: Liliana Horňáková z 3.B

            Vo štvrtok 16.11.2023 sme študenti tretieho ročníka spolu s pani profesorkou Mudrochovou a pánom profesorom Štefečkom navštívili Technické múzeum vo Viedni, kde sme si mohli pozrieť históriu a vývin mnohých zaujímavých technológií. V múzeu sa nachádzala široká škála exponátov vrátane historických parných strojov, starých automobilov, lietadiel, počítačov a ďalších technologických zázrakov. Mnohé exponáty boli interaktívne, čo nám umožnilo experimentovať s rôznymi zariadeniami a pochopiť ich fungovanie. Okrem technológií sa v múzeu nachádzali aj exponáty, ktoré sa zaoberali témou ekológie a zlepšenia klímy, ako sa produkuje zelená energia a ako pozitívne vplýva na našu planétu. Múzeum obsahovalo aj priestory venované inováciám a moderným technológiám, kde sme videli aktuálne vedecké projekty a novinky v rôznych odvetviach techniky. Na svoje si prišli aj milovníci umenia – výstava hudobných nástrojov, filmová technika, fotografické prístroje. Po prehliadke exponátov sme navštívili múzejnú kaviareň a obchody so suvenírmi. Celková atmosféra múzea bola veľmi príjemná a sme veľmi vďační za získanie nových poznatkov o technickom pokroku a jeho histórii.

          • Deň študentstva v DAVe

          • Autor: Linda Palicová

            Senická radnica pri príležitosti Dňa študentstva aj tento rok ocenila najlepších senických študentov stredných škôl. Z našej školy boli ocenení: Verena Pekarová, Erik Michalička, Richard Jačanin a Jakub Fischer. Cenu Študentského parlamentu mesta Senica taktiež získala naša gymnazistka Ema Poláková. Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

          • iBobor 2023/2024

          •  V  dňoch od 6. do 9. novembra 2023 sa uskutočnil 17. ročník informatickej súťaže iBobor. Naši študenti si  otestovali svoje vedomosti a zručnosti z riešenia úloh z rôznych oblastí informatiky.

            V jednotlivých kategóriách súťažili:

            - kategória Benjamíni Karolína Palková, Zuzana Miháliková, Samuela Bzdúšek, Sofia Jamrichová, Radka Sládková, Timea Bartošová, Patrik Hudák (príma),  Zara Anderle, Nina Mozoličová, Eliška Šimková (sekunda), 

            - kategória Kadeti Jana Tománková, Júlia Chropúvková, Natália Čopjanová, Erik Lukáš Slovák (tercia), Eliška Tršková, Peter Otépka, Linda Machová, LAura Pavlíková, Šimon Vícen (kvarta),

            - kategória Juniori Jakub Luknár (I.A), Petra Čobrdová (II.A), Matej Brezovský, Matúš Žúrek, Carmen Klimková (sexta), Michal Fischer (II.C), Ema Burajová (kvinta),

            - kategória Seniori Adam Matula, Ondrej Cibula (III.C), Kristína Slezáková, Matej Škrabák, Jakub Fisher, Marko Kaňa (Oktáva), Samuel Vajda (IV.A), Elena Beňáková, Jakub Vícen (IV.B).

             

            Úspešnými riešiteľmi sa stali

            Benjamíni

            • Timea Bartošová, percentil 94,86
            • Samuel Bzdúšek, percentil 87,59
            • Zuzana Miháliková, percentil 84,03
            • Nina Mozoličová, percentil 82,17
            • Eliška Šimková, percentil 82,17
            • Sofia Jamrichová,  percentil 80,74

            Kadeti

            • Natália Čopjanová, percentil 92,87
            • Šimon Vícen, percentil 92,87
            • Laura Pavlíková, percentil 87,88
            • Jana Tománková, percentil 76,44
            • Peter Otépka, percentil 69,14
            • Erik Lukáš Slovák, percentil 69,14

            Juniori

            • Petra Čobrdová, percentil 98,7
            • Michal Fischer, percentil 97,71
            • Carmen Klimková, percentil 95,99
            • Jakub Luknár, percentil 85,35
            • Ema Burajová, percentil 83,49

            Seniori

            • Jakub Fisher, percentil  99,43
            • Matej Škrabák, percentil 92,27
            • Ondrej Cibula, percentil 90,85

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

          • Sengym a ŠR pomáha ďalej 😊

          • Autor: Mgr. Lucia Jurigová

            V piatok 10.11. 2023 sme navštívili zariadenie Svetluška v Kunove, kde sme strávili príjemné dopoludnie. Priniesli sme rôzne hračky pre deti a potreby na kreslenie. V tomto zariadení sú klienti s rôznym postihnutím od 3 - 38 rokov. Bola to skvelá skúsenosť pre našich študentov a tiež veľmi silný zážitok pre nás všetkých. Je úžasné vidieť, s akou láskou sa pani riaditeľka a vychovávateľky o deti starajú. Verím, že sa tam ešte vrátime.Ďalšou zastávkou bolo Zariadenie pre seniorov v Senici. Boli sme tam už druhý raz, tak sme vedeli, čo nás čaká. Usmievavé babičky sa na nás už tešili a zahrali sme si s nimi hru Bingo. Bolo to ako prísť domov k starým rodičom. Všetci sme si to užili a odnášame si príjemný pocit za dobre vykonanú prácu.Ďakujem všetkým študentom, ktorí sa na akcii podieľali .

          • Nežná zmena

          • ​​​​​​​Autor: Mgr. Anna Zburinová

            Nežná zmena je názov zážitkového workshopu, ktorý pripravila nezisková organizácia Post Bellum.

            Jeho cieľom bolo priblížiť spoločenskú atmosféru v Československu koncom 80-tych rokov 20. storočia.

            V stredu 25. októbra 2023 sa študenti III. A triedy zúčastnili tohto štvorhodinového neformálneho vyučovania v Záhorskej knižnici v Senici.

            Podujatie bolo rozdelené do viacerých blokov. Prednášku o Nežnej revolúcii, o dianí pred a po nej, striedali aktivity, ktoré preniesli našich žiakov do tohto obdobia, aby získali predstavu, čo ľudia vtedy zažívali. Každý predstavoval nejakú postavu a vykresľoval ostatným svoj životný osud a pocity. Na malú chvíľu sa z nich stali obyvatelia spoločného paneláka. Hoci boli susedia, navonok aj kamaráti, neváhali pre vlastné dobro a výhody zradiť svojho spolubývajúceho a navzájom na seba donášať. Študenti sa ukázali ako nadaní herci a svojich rolí sa zhostili naozaj skvele, ako by tú dobu skutočne zažili.

            Cieľom bolo uvedomiť si dôsledky zmien a dopady na našich občanov cez konkrétne príbehy obyčajných ľudí, mladých študentov a členov rôznych hnutí.

            Aj my si pripomeňme tieto udalosti, ktoré sa odohrali 17. novembra 1989 a odštartovali pád totalitného režimu.

          • TECHNICKÉ MÚZEUM BRNO

          • ​​​​​​​​​​​​Autor: Mgr. Iveta Mudrochová

            V polovici októbra, presnejšie 11.10.2023 sa triedy kvinta, 1.B a maturanti z fyziky zúčastnili exkurzie v Technickom múzeu v Brne. Naša škola sa tam vybrala prvýkrát, preto sme boli dobre naladení a plní očakávaní. Najskôr sme si vypočuli prednášku o geniálnom vedcovi menom Nikola Tesla doplnenú praktickými ukážkami. Vypočuli sme si zaujímavé informácie nielen z jeho vedeckej činnosti, ale aj o jeho súkromnom živote. Potom sme si vyskúšali niektoré pokusy vo fyzikálnej herni. Pamätáme si pokusy s bublifukom, elektrickým obvodom, zrkadlami, pozorovali sme javy spojené s podtlakom, ťažiskom, naklonenou rovinou, zvukom, optikou a strieľali sme laserovou zbraňou na lietajúce taniere. Následne sme si pozreli exponáty v celom múzeu. Videli sme prvú zubnú ambulanciu, prvé kaderníctvo, kováčsku dielňu a exponáty, napr. kovové husle, kovového býka aj Golema, ktorý na chvíľu ožil. Malý robot hral na bubnoch, pani sprievodkyňa spustila flašinet. V ďalšej časti sme si mohli vyskúšať, ako nevidiaci prechádza cez cestu, ako vôňou rozlíši rôzne potraviny, ako nepočujúci odčítavajú z pier, ako sa pohybuje človek na vozíku a mnoho ďalších činností. Odchádzali sme unavení, ale spokojní a nadšení. Cestu domov sme si spríjemnili dobrým jedlom. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu múzea.  

          • Beseda so spisovateľmi

          • Autor: Mgr. Marianna Nahirnyak

            Naša škola sa už šiesty rok zúčastnila projektu o cenu René - Anasoft litera gymnazistov, v ktorom študenti stredných škôl (aj ich učitelia) čítajú 5 vybraných kníh súčasných slovenských autorov. V priebehu jesenných mesiacov spisovatelia absolvujú s čitateľmi besedy, aby si koncom roka jeden z nich získal vavrínový veniec víťaznej knihy. Na naše gymnázium 24.10. zavítala trojica autorov: režisérka Anna Grusková (Tichý pobyt), právnička Katarína Fedorová (Vyššia moc) a redaktor a spisovateľ Dušan Taragel (Mafiánske balady), spolu s koordinátorkou Monikou Nagyovou.

            ,,Mňa to jednoducho veľmi baví.“

            V tejto súťaži, ktorú vyhlasuje Literárne informačné centrum a Anasoft litera od r. 2017, však ide o viac. Pestrý výber tém a žánrov má za úlohu posúvať mladých ľudí v osobnostnom rozvoji, ukázať im nové obzory a zoznámiť ich s aktuálnymi otázkami spoločnosti. Nikdy však netreba zabúdať, že každé - aj faktografické - literárne dielo je fikcia. O to viac sme si túto skutočnosť spolu so študentmi III.A, IV.B a sexty uvedomili pri osobnom stretnutí s autormi, skonštatujúc, že sú to vlastne celkom milí komunikatívni ľudia, nie mramorové sochy. Ich diela sú výsledkom tvorivej aktivity, dlhodobého procesu hľadania alebo dokonca psychologickou ventiláciou neriešiteľných problémov. Jednu vec však každý z nich doznal, a to fakt, že samotný proces písania ich neuveriteľne baví. Samozrejme, ako našim moderátorkám Natálii Svatej a Verene Pekarovej ochotne priznali, aj spisovateľ je smrteľník, zápasí s problémami - ,,Najťažšie je začať“ (Taragel) alebo vami začnú zmietať pochybnosti a zrazu neviete, ako ďalej (Grusková, zasekla sa a rok si dala v písaní pauzu), inokedy máte vo vlastnej domácnosti redaktora či cenzúru v osobe vlastnej dcéry (Fedorová). 

            ,,Viete, kedy bol v slovenskej literatúre prvýkrát použitý vulgarizmus?“

            Moderátorky Verena a Natália postupne kládli spisovateľom otázky, ktoré vyplynuli z interných diskusií o knihách na vyučovacích hodinách slovenčiny s pani profesorkou Pikartovou, koordinátorkou projektu na našej škole. Čítali úryvky z kníh a následne sa rozprúdila diskusia spontánnejšie, niektorí študenti v publiku nabrali odvahu spýtať sa, čo ich zaujímalo, napr. či pán Taragel plánuje vydať pokračovanie alebo aké knihy by naši hostia odporúčali čítať mladým ľuďom, debata kulminovala aj rozhovormi o kultúre, literárnej činnosti a osobnostiach na Slovensku, ktoré ešte treba vyniesť na výslnie (zásluhou pani Gruskovej dostala hrdinka jej knihy - kulturologička Alžbeta Göllnerová-Gwerková – od prezidentky ocenenie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam). Mladí ľudia určite nie sú voči týmto témam ľahostajní, čo dosvedčuje aj fakt, že k poslucháčom sa z poschodia nad telocvičňou, kde beseda prebiehala, pripojilo aj niekoľko študentov posledných ročníkov.

            Tento typ besedy sa na našom gymnáziu uskutočnil druhýkrát a treba skonštatovať, že spokojnosť bola na oboch stranách. Poďakovanie patrí spisovateľom za ochotu ísť s kožou na trh pred študentov, našim slovenčinárkam, najmä p. p. Odokienko Fodorovej za motiváciu študentov k čítaniu a p. p. Pikartovej, ktorá neúnavne komunikovala s Literárnym centrom a riešila organizačné nezrovnalosti, diskutovala so študentmi a pripravila moderátorky, a samozrejme pani riaditeľke za prípravu občerstvenia a umožneniu podmienok na besedu. Nezabúdam ani na poďakovanie študentom – ďakujem a prosím – neprestaňte čítať!

             

            Viac o projekte sa dočítate tu: https://www.anasoftlitera.sk/main/anasoft-litera/cena-rene

          • Interaktívna hodina biológie a dejepisu

          • Autor: Ema Poláková, 4.B

            Triedy 2.C, sexta a seminár z dejepisu 4. ročníka navštívili v pondelok 16.10. a tiež 2.A a 2.B  12. 10. obec Modrá v Českej republike, ktorá ponúka 2 zaujímavé areály: Archeoskanzen Veľkej Moravy a Živá voda, čo je expozícia sladkovodných živočíchov.

            V expozícii Živej vody sme mali možnosť vidieť v presklenom tuneli sladkovodné ryby, ktoré dosahovali dĺžku až 2 metrov. Nachádzali sa tam druhy ako napríklad pstruhy, jesetery (čo je jeden z najstarších druhov žijúci v Európe), vyzy, kapry, dokonca aj sladkovodné korytnačky. Potom sme si urobili krátku prechádzku popri vodnej nádrži a odtiaľ sme vyšli po drevenom moste na vyvýšenú promenádu, odkiaľ sme mohli sledovať pratury, výry i jastraba.

            O pár metrov ďalej sme sa presunuli k Archeoskanzenu, kde na nás čakal pán sprievodca. Opísal nám život obyvateľov Veľkej Moravy. Ocitli sme sa v neobvyklom hradisku, pretože jeho pôdorys nebol oválneho tvaru. Nazreli sme do zemníc a polozemníc (sú to obydlia zahĺbené a čiastočne zahĺbené do zeme), do paláca, v ktorom sídlil vladyka (vodca), do školy, kde okrem učenia  kňaz a jeho učni mali vyhradené miesto tiež na spanie. Vedeli ste, že do jednej zemnice sa zmestilo až 16 ľudí? Nie, nespali na sebe, ale v sede pritúlení k sebe, aby im neunikalo teplo. A ak sa bavíme o teple, v škole v skanzene nám nebolo celkom príjemne, pretože tam poriadne prefukovalo, a tak napriek tomu, že sme sedeli tesne vedľa seba, bolo nám chladno.

            Výlet sa aj vďaka priaznivému počasiu veľmi podaril a my si so sebou odnášame viac ukotvené učivá.

          • Prváci v knižnici

          • Autorka článku a fotografií: Loreal Amaka Ayiba, 1.A

            „Knižnica je škola pre mládež i pre dospelých, škola všestranná, v ktorej sa vyučuje veľa múdrych učiteľov.“ (Karel Havlíček Borovský)

            V piatok 20.10. sa boli pozrieť žiaci prvých ročníkov a kvinty počas hodín slovenčiny do Záhorskej knižnice v Senici, pričom sa dozvedeli, že knižnica im vie poskytnúť veľa služieb, a to: výpožičné, prolongačné (predĺženie výpožičnej lehoty), rezervačné, konzultačné, rešeršné, reprografické a internetové.
            Študenti mali možnosť pozrieť si vynovené priestory knižnice, jej oddelenia, zaujala ich najmä beletria a doplnková literatúra, z ktorej si aj odniesli knihy potrebné v blízkej budúcnosti na hodinách literatúry. Dozvedeli sa, čomu sa venujú zamestnanci knižnice, v študovni si vyskúšali prácu s online katalógom a niektorí si aj na mieste vybavili preukaz.

            Záhorská knižnica v Senici je verejnou regionálnou knižnicou v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. Svoje poslanie realizuje tým, že utvára a sprístupňuje univerzálny knižničný fond, organizuje spoločensko-kultúrne a vzdelávacie podujatia a je vyhlasovateľom celoslovenskej autorskej súťaže Literárna Senica Ladislava Novomeského.
            Má aj pobočku umiestnenú v rekonštruovanej budove bývalého obecného úradu v Čáčove.